El 21 de març es celebra el Dia Mundial de la Síndrome de Down. Aquesta diada la va triar l’Assemblea General de les Nacions Unides i té com a objectiu augmentar la consciència pública sobre la síndrome de Down i recordar la dignitat inherent, les virtuts i les valuoses contribucions de les persones amb discapacitat intel·lectual com a promotors del benestar i de la diversitat en les seves comunitats. També vol ressaltar la importància de la seva autonomia i independència individual, en particular la llibertat de presa de les seves pròpies decisions. Es celebra des del 2012 cada 21 de març, data que fa referència a la trisomia en el cromosoma 21 que caracteritza la síndrome de Down.

Com cada any, Down Tarragona desenvolupa un seguit d’actes públics al voltant d’aquesta data per a fer visible a la societat la tasca que realitza i donar visibilitat al col·lectiu que representa. Malgrat les restriccions per la COVID-19, aquest any es duran a terme algunes activitats no tan multitudinàries per celebrar aquest dia, com poden ser la presentació de diferents vídeos que han preparat, tallers de sensibilització, i alguna sorpresa més.

Per la seva banda, Down Catalunya ha preparat també com cada any un vídeo que es difon per les xarxes i anima a la gent a compartir-lo i a utilitzar el hashtag #ambWdeDoWn, ja que tot gira al voltant de la lletra ‘W’.

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/FXZOrenwmdQ

Igualment, Down España també ha llençat una campanya com cada any que inclou un vídeo i un cartell on es convida a les entitats, famílies i públic en general a fer un símbol (un cor amb les mans) i penjar-lo a les xarxes.

Informació de la campanya: https://www.sindromedown.net/noticia/y/

El vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=wx56_nmk6Lo

 

Finalment, per a celebrar aquest dia, hi ha també moltes campanyes a nivell internacional com la que du a terme CoorDown, des de Itàlia, que afronta el repte de la pandèmia i la crisi social per afirmar que la inclusió laboral no només és un dret a garantir ara més que mai per a totes les persones, sinó que aporta beneficis en el lloc de treball i en la societat en general. Per això llença la campanya #HiringChain per a enviar el missatge als empresaris de tot el món de que contractar una persona amb síndrome de Down no només canvia la vida de la persona interessada, sinó que pot desencadenar un cicle virtuós de noves oportunitats per a tothom. Per aquest motiu ha publicat un vídeo amb la participació d’Sting.

Podeu veure el vídeo en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=SKku4RAWa4M

Enllaç de la campanya: https://hiringchain.org/

Una altra manera de celebrar aquest dia és portar mitjons desaparellats i explicar per què els dus quan algú t’ho pregunti. És un petit gest per a fer visible la diversitat i es promou des de fa anys per DSi World Syndrome International.

Enllaç sobre el World Down Syndrome Day (WDSD): https://www.worlddownsyndromeday.org/

Enllaç sobre la campanya #LotsofSocks: https://lotsofsocks.worlddownsyndromeday.org/