Down España s’uneix al CERMI per a celebrar la nova reforma que garanteix els drets d’igualtat jurídica de les persones amb discapacitat.

Aquest dijous s’ha formalitzat una revolució del Dret civil i Processal en matèria de discapacitat, gràcies a l’aprovació al Congrés dels Diputats de la reforma que posa fi a la incapacitació legal a l’estat espanyol per raó de discapacitat. Es tracta de l’avanç més important referent als drets de les persones amb discapacitat, doncs aquesta nova norma garanteix la plenitud dels mateixos d’acord a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, ratificada por l’estat espanyol al 2008. Aquest text internacional determina que tota persona és titular de drets y té la capacitat d’exercir-los, i  que l’Estat haurà de proporcionar recolzament a les persones que els necessitin.

La nova norma elimina de l’àmbit de la discapacitat la tutela, la pàtria potestat prorrogada i la pàtria potestat rehabilitada, figures que, segons detalla el text, no responen al sistema de promoció de l’autonomia de les persones adultes amb  discapacitat. És a dir, a partir d’ara, ningú podrà patir una ‘mort civil’, explica la notària de la Fundación AequitasAlmudena Castro-Girona.

“El revolucionari de la reforma és que obliga a buscar entre un ventall de possibilitats quin és el recolzament més adequat en cada cas sent la persona amb discapacitat el centro i el protagonista de les seves decisions”.

Des de la seva entrada en vigor, passats tres mesos des de la seva publicació al Boletín Oficial del Estado, a l’estat espanyol, les persones amb discapacitat intel·lectual podran exercir el seus drets jurídics amb el recolzament necessari–guarda de fet, curatela, defensor judicial, …- i només en casos excepcionals, quan, malgrat haver-se fet un esforç considerable no sigui possible determinar la voluntat, desitjos i preferències de la persona, les mesures de recolzament podran incloure funcions representatives. A més, s’ha establert un termini de tres anys per a actualitzar a les persones incapacitades, doncs ningú podrà quedar incapacitat judicialment.

Segons Mateo San Segundo, president de Down España, “és molt important recalcar el canvi tan positiu referent a l’Art.12 de la Convenció sobre la capacitat d’obrar. A partir d’ara, comença l’enorme repte, tant per a les Administracions com per a tots, d’aplicar i interpretar de manera real i efectiva aquests canvis en tot el nostre funcionament (contractes, herències, consentiments legals, assumpció de plena responsabilitat legal, canvis de mentalitat en famílies… A més, esperem que aquesta reforma serveixi també per a que les persones amb síndrome de Down deixin de ser vistes com a nens eterns i s’assumeixi que són ciutadans davant les lleis, amb els drets i obligacions que això comporta per a qualsevol persona”.

Per a al president del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), Luis Cayo Pérez Bueno, “aquesta reforma històrica eixampla l’espai de drets de les persones amb discapacitat”. “Era una iniciativa legislativa, en la nostra opinió, necessària, pertinent i precisa, que obeeix a poderoses demandes socials, morals, polítiques i jurídiques”, afegeix.

 

Per a més informació: “La reforma de la legislación del apoyo de las personas con discapacidad es una revolución del derecho civil”

Font: https://www.sindromedown.net/noticia/espana-elimina-la-incapacitacion-legal-de-las-personas-con-discapacidad/