Un estudi preliminar descobreix que una hormona essencial per a la reproducció (GnRH) resulta beneficiosa per a frenar el deteriorament cognitiu de les persones amb síndrome de Down. Els experts consultats demanen prudència, doncs encara falta replicar els resultats en grups més grans.

Segons ha publicat la prestigiosa revista Science, un grup d’investigadors europeu ha descubert que la teràpia amb una hormona essencial per a la reproducció resulta beneficiosa també per a el desenvolupament cognitiu de les persones amb síndrome de Down.

La investigació, amb participació espanyola (Universidad de Córdoba, IMIBC/HURS, CIBER Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición, Instituto de Salud Carlos III, Córdoba; Neuronal Control of Metabolism Laboratory, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Barcelona; Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), Barcelona) va permetre descobrir que en ratolins trisòmics (amb una alteració genètica similar a la dels humans) la injecció de l’hormona alliberadora de Gonadotropina (GnRH) els va aportar millores cognitives.

Després de superar la fase d’estudi en rosegadors, es va realitzar la mateixa anàlisis amb set homes amb síndrome de Down d’entre 20 i 50 anys, on es va obtenir el mateix prometedor resultat després d’una teràpia de 6 mesos. L’alteració i funció hormonal no és la mateixa en homes i dones i no s’han inclòs a aquestes a l’assaig.

Sis dels set homes van millorar en totes les proves cognitives: funció espai-visual (capacitat de pensar de forma tridimensional), funció executiva, atenció, memòria episòdica i comprensió verbal. aquesta milloria es va confirmar també mitjançant les imatges cerebrals realitzades, que van revelar un augment significatiu de la conectivitat funcional. En quan al setè, va haver “una millora en determinades habilitats cognitives impulsades principalment per la millora en las habilitats espai-visuals, la funció executiva i l’atenció”, explica la neuroendocrina del Hospital Universitario de Lausana (Suiza) Nelly Pitteloud.

Més informació i font a la web de Down España.