Els dies 23 de novembre i 13 de desembre, les tècniques d’educació de Down Tarragona es van desplaçar a la Universitat Rovira i Virgili per a realitzar una xerrada formativa sobre la síndrome de Down al Campus Sescelades i a la seu del Baix Penedès.

L’alumnat al que anava dirigida la xerrada està cursant l’assignatura “Atenció a l’alumnat amb discapacitat sensorial, motriu i intel·lectual” de 2n del Grau d’Educació Infantil

Objectiu i estructura

L’objectiu d’aquesta xerrada formativa és donar informació sobre la síndrome de Down, com a entitat especialitzada, als i a les futures docents, perseguint així un doble objectiu:

  • per part de l’Associació: tenir a futurs docents més informats i preparats per atendre una persona amb síndrome de Down
  • per part de la URV, donar una formació específica i contextualitzada comptant amb tècniques expertes en matèria, en aquest cas en relació amb la síndrome de Down.

La xerrada consta de 4 parts:

  • Primera part: Contextualització i explicació sobre la síndrome de Down
  • Segona part: La síndrome de Down: Com aprenen?
  • Tercera part: Recursos per a l’aprenentatge
  • Quarta part: dinàmica sobre la vida adulta per parlar sobre la relació entre escola inclusiva i empresa ordinària.

Està enfocada a què, en el moment de tenir un alumne amb SD o DI a l’aula, tinguin més eines i recursos per ensenyar-los, tenint en compte les seves necessitats en el procés d’aprenentatge.

Per tal que aquesta xerrada formativa estigui contextualitzada amb la realitat de la persona amb SD, sempre acompanyen a les tècniques d’1 a 3 joves i/o adults de l’entitat per a explicar la seva experiència, tant educativa com laboral. D’aquesta manera, poden exemplificar-ne la importància de la seva tasca com a docents i veure la multitud de capacitats que té una persona amb SD, així com trencar mites i falses creences preconcebudes sobre la SD. Aquesta vegada ho han fet la Núria, la Marta i l’Anna, a qui volem donar les gràcies, ja que sense elles no seria el mateix.

En aquest cas, la Núria era la primera vegada que assistia a l’activitat. Va explicar la seva experiència en l’etapa educativa, posant de manifest la necessitat d’una educació inclusiva en què tothom tingui l’oportunitat d’aprendre i les dificultats que implica que l’aprenentatge no sigui inclusiu.

La Marta ja havia participat altres vegades, tant a la universitat com en altres tallers. Aquesta vegada va explicar la seva experiència en l’etapa laboral i la importància de poder treballar en l’empresa ordinària.

Finalment, l’Anna també va explicar la seva experiència laboral i ens va mostrar les dificultats en què s’ha trobat durant el procés de voler estudiar i presentar-se a unes oposicions i la necessitat d’una igualtat d’oportunitats per tothom per tal de poder assolir els objectius que cadascú es plantegi.

Col·laboració

Aquest és el 5è any que oferim aquesta formació a la URV. Aquesta col·laboració és molt positiva tant per l’entitat com per la universitat, pel fet que ens ajuda a anar aconseguint, a poc a poc, la inclusió educativa de l’alumnat amb SD o altres discapacitats Intel·lectuals, fent que sigui una realitat menys utòpica.

A més a més, arran d’aquestes col·laboracions, fa dos cursos ha sorgit l’oportunitat que una de les nostres tècniques d’educació pugui formar amb la seva experiència, a estudiants del grau d’educació primària en dues optatives d’atenció a la diversitat, com a docent associada de la URV.

Gràcies a la @fecp.urv i a la menció d’atenció a la diversitat per fer-ho possible.

Com entitat volem aprofitar aquesta notícia per a reivindicar que la inclusió no és una opció, és un dret per a tothom. Per aquest motiu, a tots els centres educatius i als graus d’educació, aquesta menció hauria de ser obligatòria i no una optativa.