El passat dimecres 2 de febrer Down Tarragona va organitzar una xerrada sobre “Treball amb suport i vida independent amb persones amb discapacitat”, que va dur a terme Glòria Canals, presidenta de Down Catalunya. Canals va ressaltar la importància de que les famílies confiïn i s’impliquin en les associacions, perquè “tothom pot aportar alguna cosa i les crítiques constructives ajuden a créixer”. En aquest sentit, va parlar de como Aura Fundació, entitat pionera en la inserció laboral, es va crear, de les dificultats inicials i de “la sort que vàrem tenir de que els pares van confiar en els professionals”.

Glòria Canals va defensar que les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats “han de poder tenir un projecte de vida adulta, basat en la seva autonomia i responsabilitat”. Però, afegir, “això no s’adquireix a l’iniciar la vida laboral sinó que és des de petits que la família els ha de poder imaginar així: adults, autònoms i responsables. La presidenta de Down Catalunya va destacar la importància del control de les emocions. Les pèrdues de feina sobretot són per a persones que no saben estar, controlar-se, ser responsables, etc.

La xerrada tingué lloc al centre cívic Migjorn de Reus, amb la presència d’una trentena de persones a més dels que es van connectar telemàticament, que van tenir ocasió de formular preguntes i intercanviar opinions amb la conferenciant. Finalment, un dels joves de Down Tarragona li lliurar un present com agraïment per la seva predisposició i el temps invertit explicant la seva experiència en un camp tant important com és el treball amb suport i la vida independent de les persones amb discapacitat.

Des de Down Tarragona donem les gràcies a la Glòria Canals per oferir-nos aquest xerrada tant interessat.


L’experiència d’Aura Fundació

Glòria Canals va parlar de l’experiència enriquidora que des de fa 34 anys ha acompanyat la seva vida al capdavant d’Aura Fundació, donant suport a persones amb síndrome de Down i altres discapacitats. Va explicar que varen constatar que els petits amb discapacitat estaven atesos i disposaven de recursos, però no passava el mateix amb les persones amb discapacitat en edat laboral.

De començar únicament amb 8 persones amb la síndrome de Down, han passat a gestionar més de 450 contractes laborals, tenir més de 330 persones amb la síndrome de Down i altres discapacitats, i a veure com ja hi ha treballadors d’aquest col·lectiu que comencen a jubilar-se. Aquest recorregut dins la inserció laboral d’aquestes persones, en el que ha pres part durant molt de temps la Roser Illa, col·laboradora de Down Tarragona, ha tingut reconeixement internacional i Aura Fundació ha rebut diferents consultes d’altres associacions tan nacionals com internacionals per a estudiar el seu cas d’èxit i copiar el model.

Altres aspectes importants que s’han destacat durant la xerrada són que 2 de cada 3 persones amb discapacitat estan fora del mercat laboral, que el suport que es dóna a la persona i a l‘empresa ordinària és realitza sempre que fa falta per a que mai quedi desatès ningú, que és igual d’important la predisposició tan de l’empresa com de la família, o que l’experiència ha demostrat que els beneficis que obté l’empresa no són únicament econòmics.

La Glòria ha destacat també que Aura Fundació no és una empresa de col·locació, i que el que busquen és millorar la qualitat de vida dels seus usuaris mitjançant la inserció laboral, programes de seguiment, formació, oci, … També fomenten la vida independent mitjançant pisos d’aprenentatge o programes de pisos compartits amb voluntaris universitaris.