La dissenyadora gràfica i llicenciada en Història de l’Art Gemma Fàbregas, que s’ha graduat en el Màster d’Aplicacions Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha desenvolupat una aplicació per a mòbils (app) que ensenya de llegir als nens amb síndrome de Down.

L’aplicació, que es denomina «Jo també llegeixo» i que no tindrà llesta la seva primera versió fins a l’any vinent, està pensada per a nens de més de quatre anys i es basa en l’associació d’imatges amb les paraules que les defineixen.

Segons Gemma Fàbregas, el 80% dels nens amb síndrome de Down estudien en escoles ordinàries, però els pares no tenen ni recursos ni temps per reforçar el seu aprenentatge i, per això, per millorar la vessant lectora, va decidir impulsar una app per a nens d’aquest col·lectiu a partir de quatre anys.

«A l’hora de desenvolupar-la he partit del fet que són nens amb una memòria visual molt desenvolupada, i que el seu aprenentatge es basa en el sistema que es coneix com a ‘lectura global’», va dir. «Als nens amb síndrome de Down els costen molt els conceptes abstractes com les lletres», indicà. Per això, l’app facilita l’aprenentatge de paraules senceres, després síl·labes i, finalment, grafies.

«A la pràctica, s’associa una imatge a una paraula. La memòria visual els permet aprendre aquestes paraules i, en una etapa posterior, separar-les en síl·labes i finalment en lletres», explicà.

«Jo també llegeixo» permet elegir el tipus de lletra i l’idioma i personalitzar les imatges perquè, segons Fàbregas, «és important que quan el nen veu la paraula ‘escola’, per exemple, la imatge sigui la de la seva escola».

L’aplicació conté un apartat de seguiment en el qual es reflecteix l’evolució del nen. Té un format multimèdia i hi ha un personatge animat que ajuda el nen en tot el procés. L’app també inclou activitats que potencien les capacitats perceptives dels menors amb síndrome de Down perquè «la idea principal és que es trobi còmode i aprengui mentre es diverteix», remarcà la creadora de l’aplicació. Fàbregas ha explicat que la van inspirar les necessitats de la filla d’una amiga seva. sac michael kors outlet sac michael kors outlet