El dia 28 de febrer es va desenvolupar el segon plenari de la TaPSEI. La TaPSEI, Taules de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu, pretén ser un espai de trobada, debat, reflexió i de compartir coneixement per tal d’elaborar propostes que tinguin l’objectiu d’avançar cap a l’acompliment del Decret d’Educació Inclusiva 150/2017. La idea es aconseguir organitzar els passos a fer per caminar junts cap a una educació inclusiva i de qualitat.

Aquestes espai pretén donar veu als professionals, associacions, famílies, entitats, etc., i serveix per a que les persones que participen diàriament i estan dia rere dia al peu del canó elaborin propostes que s’escalen al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La idea és que entre tots es puguin determinar fórmules per a acomplir el Decret d’Educació Inclusiva 150/2017 i que aquest cada vegada sigui més real.

Totes les entitats de Down Catalunya, inclosa Down Tarragona, han participat en taules agrupades en 3 zones diferents (zona nord, amb lloc de trobada a Vic; àrea metropolitana, amb lloc de trobada a Cornellà; i zona sud, amb lloc de trobada a Reus). Al número 78 corresponent al febrer de 2023 del butlletí que edita Down Catalunya podeu llegir una petita entrevista sobre el que n’opinem al respecte.

S’han desenvolupat  3 taules a cada una de les zones, i des del projecte “Encaixem els 5 sentits” (projecte de suport a l’etapa educativa) hem participat activament des del primer dia a les 3 taules realitzades a Reus.

Després d’aquests mesos de treball, el passat 28 de febrer és van exposar les conclusions al segon plenari de la TaPSEI en el que la nostra tècnica d’educació Judith Navas va prendre part com a professional participant a la taula rodona.

En aquest plenari es van extreure les conclusions dels grups de treball formats per diferents professionals, aportant cadascú la seva visió referent a l’execució del Decret d’Educació Inclusiva 150/2017 per a la plasmació del paper a la realitat. Aquestes conclusions es poden resumir en 10 punts que podeu trobar en el següent enllaç.

Com a entitat volem remarcar que cal:

  1. Sensibilitzar la societat en general sobre el valor de la inclusió i de l’educació inclusiva, un objectiu sobre el qual treballem dia a dia des de Down Tarragona.
  2. Formar als professionals: l’Educació inclusiva no pot continuar sent una assignatura optativa als Graus d’Educació. Si volem que sigui universal i per a tothom, tots els futurs graduats han d’estar preparats.
  3. Donar més valor a les mesures universals: si l’escola és per a tots, els programes d’estudis també han de ser pensats per a tots, anticipant-se per a identificar i minimitzar les barreres que tinguin una alta probabilitat d’aparèixer en els processos d’aprenentatge i participació

Esperem que algun dia les entitats que lluitem per a l’educació inclusiva no siguem necessàries, cosa que voldrà dir que hem aconseguit el nostre objectiu. Però mentre l’educació inclusiva no sigui real ni de qualitat, les entitats que treballem per a la inclusió necessitem tenir reconeixement públic per poder continuar fent la nostra tasca.

Us deixem un parell de vídeos de la nostra participació a la TaPSEI.

 

La TaPSEI té una tercera fase i amb el tercer plenari es tancarà aquest primer cicle explicant les accions i línies estratègiques que s’impulsaran de manera prioritària.

Esperem poder seguir participant-hi.